SeaCoop

Ampère cv is recent medeoprichter geworden van Sea Coop cvso, een groep coöperatie die op korte termijn wil meewerken aan de ontwikkeling van een nieuw windpark in zee. De oprichters hebben zich gezamenlijk geëngageerd om 450 miljoen samen te brengen en werken momenteel heel hard aan de uitwerking van dit project. Midden 2023 zal blijken of Sea Coop geselecteerd wordt om dit ambitieuze project mee te realiseren.

Windkracht boven de Noordzee!

Recent werden enkele Europese plannen voor offshore windenergie in de Noordzee bijgespijkerd.

Nederland, Duitsland en Denemarken willen samen tegen 2030 hun capaciteit uitbreiden van 13 GW voor de bestaande windmolenparken naar 61 GW. Dat is ‘gigantisch’ veel. En toch ook logisch want deze buurlanden hebben heel lange kustlijnen en hierdoor bijna onbeperkte mogelijkheden.

België heeft vandaag 2.3 GW aan windparken op zee en wil snel groeien naar 6 GW. Ook bij ons, met onze beperkte kust van 66 km, wordt bijgevolg gemikt op meer dan een verdubbeling op korte termijn.

Alles heeft uiteraard te maken met de stijgende klimaatdreiging én met de oorlog in Oekraïne. Beiden maken ons duidelijk dat energie zo snel mogelijk moet komen van duurzame en lokale productie. Bovendien is de waanzinnige prijsstijging van olie en gas voor velen een bijzonder nijpende reden om zo snel mogelijk over te schakelen naar stabiele en betaalbare energie uit hernieuwbare bronnen zoals wind en zon.

De grote consortia van multinationals investeren nu al massaal in deze nieuwe vormen van energie. Zij beseffen al lang hoe groot de mogelijkheden zijn van windenergie op zee en hoezeer investeren in deze windparken hun toekomstige winstmogelijkheden in belangrijke mate zal bepalen. De nieuwe windparken dreigen op die manier helemaal in handen te vallen van deze consortia.

Waarom zouden wij burgers niet zelf het initiatief nemen en mee gaan investeren in deze lokale, hernieuwbare energie? Alleen is dit natuurlijk onbegonnen werk, dus gingen we een paar jaar geleden op zoek naar gelijkgezinden.

We vonden dit snel binnen REScoop Vlaanderen, een samenwerkingsverband van energie burger coöperaties zoals wijzelf. Samen met Wallonië vertegenwoordigen zij een 40-tal collega cooperaties in België. En samen zijn we op zoek gegaan hoe we met onze aangesloten burgers mee kunnen investeren in deze nieuwe groene energiecapaciteit.

Europa helpt ons hierbij. Bij het vastleggen van de spelregels voor de verdere ontwikkeling van energiecapaciteit heeft de Europese Commissie immers de deelname van burgers via coöperaties mogelijk en zelfs verplicht gemaakt. Bij het uitschrijven van de voorwaarden voor de ontwikkeling van nieuwe windcapaciteit op zee heeft onze federale regering dan ook opening gelaten voor participatie door burger coöperaties.

 

Het worden spannende tijden voor een gezonde ontwikkeling van windkracht boven de Noordzee!

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.